רומניה: בתוך בית עלמין נסתר ונטוש, נחשפה מצבה מפוארת של האב"ד

תגלית מרגשת בעולם התורה והחסידות: נמצא קברו של הגאון המפורסם רבי אבנר כתבן זצ"ל רבה של 'רומאניקו-סאראט' ברומניה ע"י ה'אגודה למקומות הקדושים ברומניה'

הגוי המקומי דורינל ליאו פותח לנו את שער בית העלמין ברחוב 'דרך פוקשאני' בו מצאנו את קברו של הרה"ק רבי אבנר כתבן זצ"ל

רומניה. התרגשות גדולה בקרב שוחרי תורה וחסידות עם תגלית מציאת קברו של הגאון האדיר רבי אבנר כתבן זצ"ל רבה של העיר 'רומאניקו-סאראט' שיום הסתלקותו י"ד אלול תרנ"ח ומנו"כ בעיר 'רומאניקו-סאראט' רומניה על ידי ה'אגודה למקומות הקדושים ברומניה' בראשות הרה"ג אברהם יעקב סלמון שליט"א.

קברו של הגאון הגדול שימש כמקום תפילה ליהודי רומניה ומקום מגן ומחסה בעת צרה, ובימי חודש אלול נהגו לעלות לקברו שלומי אמוני ישראל להעתיר לישועה לקראת השנה החדשה, ואף בימי מלחמות העולם ידוע כי יהודי העיר סיפרו פלאות בזכות התפילה במקום קדוש זה, וכפי שאף חרטו על מצבת קברו שהתגלתה זה עתה בעיר רבנותו רומאניקו סארט.

יצויין כי העיר 'רומניקו סארט' נמצאת במרחק 150 ק"מ מהבירה בוקרסט נקראת על שם נחל הסירט העובר בעיר, היא העיר השניה בחשיבותה במחוז 'בוזואו' שימשה כעיר גבול חשובה בין שני הנסיכויות של רומניה 'מולדובא' ו'ולאכיה' עד לאיחודם תחת מדינת 'רומניה' הגדולה.

הגאון הגדול זצ"ל נולד בסיניאטין שבגליציה בה' כסליו תקצ"א, היה מגזע היחס, זקנו הגאון הגדול רבי יעקב אבדק"ק פאטיק בנו של הגאון הגדול רבי יצחק שור מגוואדיץ בעל ה"כח שור". על מצבתו נכתב: "ארבעים שנה ישב על כסא הרבנות בערים פאנטשא, בראילא, קראיאווא, ורומניק סאראט, ויאסף אל עמיו בשנת הששים ושמנה לימי חייו". אולם עיקר פרסומו ותהילתו באו לו בזכות התכתבויותיו הרבים עם גאוני וצדיקי דורו כמו הדברי חיים מצאנז, הגר"ש קלוגר, הגר"י שמעלקיס, רי"ש נתנזון, ה'שאילת שלום' מיאס, ה'אמרי ברוך' מויז'ניץ והרה"ק מקאסוב ועוד ועוד, ופעילותו העניפה למען קהילות ישראל ולהתיר עגונות ישראל מכבלי עגינותם.

בהיותו כאמור כתבא רבה נחרט שמו ושם זכרו כשם משפחתו 'כתבן'.

במשך השנה וחצי האחרונים היו סגורים שערי רומניה בשל מגיפת הקורונה, ובהזדמנות הראשונה שנקראתה בפנינו יצאה לרומניה משלחת חוקרים חברי ה'אגודה למקומות הקדושים ברומניה', בראשות הרב אברהם יעקב סלמון הרב משה לייב סלמון הרב צבי טפר והרב לוי יצחק סגל, חדורים בתודעת שליחות קודש, אשר כבוד הצדיקים הקדושים יקר לליבם, מסע בן שבועיים לאיתור ולשימור קברי גאוני וצדיקי רומניה, שיצאו למסלול ערי ישראל ברומניה בערים: פלויעשט אדז'וד, בוזואו, פאקשאן, בארלאד, הוש, רומאניקו סארט, ניגרשט, מוינעשט, וטירגו אוקנא, וכן הערים המרוחקות בצפון רומניה: ובהם ספינקא, סיגט, קרטשניף, מיהאי פאלווא, מארגרערטן, גרוסוורדיין, טופליצה, בורסק, וכל הכפרים והעיירות שבדרך.

בידינו רשימה של עשרות גאוני רומניה שעדין מקום קברם לא נודע ואנו פועלים לאיתור ולמציאת מקום קברם, ובראשם קברו של הגאון רבי יצחק אייזיק רוללר זצ"ל בעל ה'באר יצחק' בפאנז'עשט, והגאון רבי שמשון טענין זצ"ל בעל 'זיו השמש' בבארלאד.

ה'אגודה למקומות הקדושים ברומניה' בראשות הרה"ג אברהם יעקב סלמון שליט"א, חיפשו מזה זמן את מצבת קברו שנעלם, ולאחר בירור ואיסוף עדויות מזקני ומיוצאי העיר הגדולה לאלקים – 'רומאניקו-סאראט', בה כיהנו גדולי עולם ברבנות העיר והמחוז, הגיעו אל בית העלמין היהודי השוכן במרכז 'רומאניקו-סאראט' ברחוב סטראדה ז'יטיה 23, הרחוב הצדדי עם מבנים חד קומתיים, אחד המבנים מוביל לחצר של כניסת בית העלמין.

קפצנו פנימה מבעד לגדר שכמעט מטה ליפול, ולאחר חיפוש ארוך ומיגע התאכזבנו, לא נמצא זכר למקום אהלו ומצבת קברו, וכי בית העלמין העתיק שומם ממצבות וממכל סממן המזכיר בית העלמין, מצבות אין, אך ארבעה כלבים אימתניים מהלכים בשטח המגודר, מה שמהווה אולי 'סימן היכר' כי בתי העלמין ברומניה כיום ללא כלבים אינם בתי עלמין, לצערינו. אולם לבסוף נכנענו, אין מצבות.

בייאושינו כי רב, בדרכינו החוצה לעבר הרכב ניסינו את מזלנו האחרון בעזרת נהג מונית מקומי, אולי הנהג בעבודתו כמוביל אנשים נתקל במשהו שנקרא 'צ'ימיטיר-איווריעסק' בית עלמין יהודי, ואכן לאחר בירור מקיף עלה כי בעיר 'רומאניקו-סאראט' קיים בית עלמין עתיק נוסף, הגענו ל'סטראדה וילור' משם המשכנו לכביש הראשי הנקרא 'דרך פוקשאני', בהיות הכביש הזה מוביל לעיר פוקשאן היעד הבא שלנו במסע.

בקרבת מקום יש מוצב צבאי מה שמזכיר לנו את ארץ ישראל במקצת על מחנות הצבא הפזורים בכל מקום, משם ממשיכים דרך עפר, ואז מגיעים לשער מפעל של תעשיית בשר מקומי.

"כשהגענו למקום" מספר הרב סלמון, "שמחנו למצוא גוי מקומי מנהל או עובד במפעל בשר צמוד לכניסה לבית העלמין, 'דורינל ליאו' הוא הציג את עצמו, 'דורינל' שמח מאוד למצוא יהודים מתענינים במפעל שלו, עד מהרה הבהרנו לו כי אנו מחפשים את ההיסטוריה העתיקה של המקום, הוא הוביל אותנו לתוככי שטח בית העלמין, ופילס לנו מעבר בין הכלבים שהיו נראים בשליטתו וסרים למרותו, המקום מגודר מכל הכיוונים. ברחבי בית העלמין מצאנו מצבות וקברים בסבך העצים אך עומדים על מכונם! מצד שני בשל היותו עתיק ולא בשימוש, וכנראה שרגל אדם כבר לא דרכה במקום כחמישים שנה ואולי יותר, גרם לכך שגויי המקום כמעט עושים בבית העלמין כבשלהם"…

הכניסה למפעל הבשר הסמוך מחפה על הכניסה לבית העלמין שעתה הוא שומם מבלי באי מועד, הרב סלמון וצוות חברי ה'אגודה למקומות הקדושים ברומניה' ששהו במסע חיפוש קברים ברומניה, נכנסו לפעולה, והחלו למפות את מצבות בית העלמין, בחיפוש אחר קברי גאוני המקום.

ואכן במרכז בית העלמין מבעד לשיחים ולעצים נמצאה התגלית, לפתע בצבצה מצבת ענק מקברו של הגאון הגדול רבי אבנר כתבן, המילים הראשונות שהצלחנו לזהות היו 'תנו כבוד לתורה' הכתובה בגב המצבה, ההתרגשות הייתה עצומה, למצוא אחרי 124 שנים, וממש בסמוך ליום ההילולא דיליה שיחול בשבוע הבא – י"ד אלול את מצבת קברו שלימה וברורה!. כשלצידה גם מצבת זוגתו הרבנית ע"ה שנסתלקה אחריו.

מיד ביקשנו מהמלווה שנצמד אלינו 'דורינל ליאו', שיביא למקום פועלי נקיון, ומשך שעות ניכשנו את העצים והעשבים מסביבת ציון הצדיק, כיאה למקום קדוש, העוסקים במלאכה חפרו מסביב למצבה את החול המיותר ועצי הפרא שגדלו והתנשאו לגובה רב ומצבת הגאון משתי צידיה התגלתה במלא הדרה, אוירת הקדושה שררה במקום הייתה לחרדת אלוקים, ואף הגויים המקומיים הבינו את גודל השעה כשהצטרפו לקריאות ההתפעלות למראה המצבה השלימה שנותרה לפליטה במרכז בית העלמין ברומאניקו סארט.

לבקשת חברי ה'אגודה למקומות הקדושים' ברומניה התבקש מר דורינל להכין תכנית פעולה לבניית אהל וגידור המקום למען תחזור תפארת המקום לקדמותו, ואכן בימים אלו פועלת ה'אגודה למקומות הקדושים ברומניה' לאתר צאצאים ובני משפחה של הגאון זצ"ל, וכן יהודים בעלי לב חם, אשר שמע הגאון זצ"ל וגדולתו בתורה ובתפילה ובפעילותו למען הכלל נוגע לליבם, ומעוניינים להיות שותפים למצווה נעלית זו, לסייע לגייס את עלות השיפוץ בסך 22 אלף יורו, ולהתחיל בקרוב בשיקום ושיפוץ המקום, והחזרת העטרה של יהודי רומניה ותפארת העיר 'רומאניקו-סאראט' ליושנה.

על פי נוסח מצבתו שהתגלה זה עתה, התוודעו חוקרי האגודה למקומות הקדושים ליום פטירתו – י"ד אלול תרנ"ח, דבר שלא היה ידוע בארכיון 'מכון חכמי רומניה' עד עתה, ויום פטירת זוגתו הרבנית ז' אייר תרנ"ט.

יצויין כי לסיורים ולביקורים הללו חשיבות כפולה הן מבחינת מציאת התגליות ההיסטוריות והן לשימור ולהמשך הקשר עם הגויים המקומיים שבמרוצת השנים הפכו לשומרי המקום םני פורעים מתנכלים שונאי דת ותאבי ממון הגונבים מצבות ואח"כ משתלטים על הקרקע רח"ל. יצויין כי בניגוד לכל בתי העלמין במזרח אירופה, ברומניה עדיין לא פועלים לצערנו הארגונים הבינלאומיים לשימור בתי עלמין וכל הפעילות הנעשית עד עתה נעשית בהתנדבות מליאה למען כבוד גאוני ארץ נבג"מ.

לתועלת שוחרי ההיסטוריה וחוקרי הדורות להלן תמלול נוסח המצבה של הגאון רבי אבנר ושל זוגתו הרבנית ע"ה:

פ"נ

אחד מאנשי הסגלה

המצויין בתורה והלכה

בהשכלה ובמדות טובות

חובב ציון ודורש טוב לעמו

ה"ה מו"ר הרב הגאון המפורסם

הר' אבנר ב"ר אליעזר כתבן ז"ל

מגזע היחש ה"ה רבינו יוסף בכור שור

מבעלי התוס' ורבינו הב"ח זללה"ה

כארבעים שנה ישב על כסא הרבנות

בהערים פאנטשא בראילא קראיאווא ורומניק סאראט

ויאסף אל עמיו בשנת הששים ושמנה לימי חייו

אור ליום ה"י"ד אלול

בשנת זכר צדיק לברכה תרנ"ח לפ"ק

תנצב"ה

אלי עדת זעקי שבר

בקרבך חלל לבשי אפר!

נשיאך פה מצא קבר

רועך בעל אמרי שפר

כליל ישראל דגל מחנהו

תרנו נסו על גלי ים

בעד ארצו הקריב לבהו

נשא לה נפשו ותעל שם.

נוסח תמלול מצבת זוגתו הרבנית מרת יהודית כתבן ע"ה:

האשה הרבנית הצנועה

המפוארת ברוב צדקה ישרה וחכמתה

מרת יהודית בת ר' יוסף אשת הרב הגאון מוהר"ר אבנר כתבן זללה"ה

נפטרה בקדושה ובטהרה

בליל יום ג' ז' אייר תרנ"ט לפ"ק

בשנת הששים ושמונה לימי חייה תנצב"ה

יהודית בבנות לה שם

כמוה תבקשו בנשים

שקמה בישראל אם

עוזרת לנחלשים

צדקת ה' עשתה

והליכות ביתה צופיה

אומנת יקרה היתה

לבנים ילדה ויאשרוה

ת.נ.צ.ב.ה.

זכותם של הגאונים נוחי עדן, תגן עלינו ועל כל ישראל אמן.

הכניסה לעיר רמניקו סאראט