המשך סקירת מסע משלחת מוסדות שטפנשט לרומניה ואוקראינה, לרגל הילולת הסב"ק מרנא רבי ישראל מרוז'ין זיע"א. המסע יצא לאור בצל דעיכת המגיפה העולמית בעז"ה, כאשר החלו השיירות והדרכים להיות יותר מצויים ודרכי ציון שהיו אבלות בשנה שעברה מבלי באי מועד, מתחילים אט אט לשקוק חיי תפילה וישועה כבימים מקדם.
אל המשלחת של מוסדות שטפנשט הצטרף הרה"ג אברהם יעקב סלמון שליט"א יחד עם משלחת חסידי בית רוז'ין מאנטווערפן בראשות הרה"צ אבד"ק שפיקוב שליט"א.
חלק 2:
בפניא דמעלי שבתא נערכה תפילת רבים נרגשת ביותר על ציון המצוינת של מרן רבינו הסבא קדישא, כאשר במהלך התפילה הוזכרו לברכה שמות המוני עמך בית ישראל אשר עשו את רבני המשלחת שליחים להזכירם לטובה ולברכה.
צוות חוקרי ה'אגודה למקומות הקדושים ברומניה' ניצל את השהות בבית העלמין סאדיגורא למפות את חלקות הקברים שנותרו ושרדו לפליטה, ולחפש את קברי גדולי החסידים וכן את קברו הנעלם של הגאון בעל ה"יד יהודא" אבד"ק סאדיגורא אשר בצוק העתים לא נודע איה מקומו.
במהלך החיפוש אותרה מצבה בלתי ידועה ועליה הכתובת תקע"ח, פ, נט', צהלי ורוני יושבת, ציון הלו כי כגול, בקרבך הרב המא]ור[, הג]דול[ בנן של קדושים, כבוד מהו' שלמה, כמוה' יהושע העשיל, זצ"ל…' ממש מול אהל הציון הקדוש, ולשמאלו מצבת זוגתו הרבנית גם על קברה תוארים מופלגים, לעת עתה אין לנו פרטים נוספים על אותו צדיק "המאור הגדול" הטמון באדמת קודש סאדיגורא.
יצויין כי כמה מאות מטרים ממול האהל, לאחר קרחת גדולה בתוך בית העלמין, במרחק שלא נראה לעין, ישנה חלקת קברים ענקית ובה כאלף מצבות, וזאת בנוסף לתגלית שבידי הרב גליצנשטיין שאיתר מאות מצבות שנשדדו מתוך בית העלמין אל הספרייה המקומית ובשנים האחרונות הושבו אל בית העלמין אך מחוסר תקציב לע"ע לא הצלחנו לתחקר ולתעד את מה שהם מכילים.
לאחר תפילת הרבים הנרגשת באהל הסבא קדישא ובניו זיע"א שבו רבני המשלחת למקום האכסניא בעיר טשרנוביץ ל"שבתא דריגלא" לרגל האי יומא קדישא "עיצומו של יום מכפר" באתרא דמר בעל ההילולא.
התפילות וסעודות השבת נערכו בבנין הקהילה היהודית בראשות השליח הרב מנחם מנדל גליצנשטיין יחד עם עשרות מחברי הקהילה אשר בכל ימות השנה זוכים להיות בבחינת 'בני היכלו של הצדיק' בהיותם דרים בגליל מקום מנו"כ.
הרב גליצנשטיין העמיד את כל צרכי השבת בהרחבה גדולה ובהכנסת אורחים מופלאה, כל הדוברים שנשאו מדברותיהם העלו על נס את המסירות נפש להחזיק את היהדות במקום זה במשך כל ימות השנה.
בשבת מרוממת זו השתתף גם הרה"ח אלכסנדר ראסקין מביתר המכהן כשליח מטעם ארגון 'סטארס' כוכבים, מטעם נר לאלף לחבר העמים, אשר פועלים להעמקת הקשר בין הנוער היהודי ברחבי מדינות חבר העמים לבין הקהילות ומנהיגיהם, ועתה היתה לו ההזדמנות לעמוד מקרוב אחר פעילות הקודש של השליח הרב גליצנשטיין המחבר ומגשר בין כל סוגי באי ביתו ומבקרי היכלו ומקרבם לאבינו שבשמים.
בשבת אחה"צ נערך מסע קידוש השם ברחובות טשרנוביץ, כאשר הרב גליצנשטיין יחד עם הקבוצה ורבני המשלחת בראשות רב המקום ערכו סיורי תפילה והתעוררות ברובע העתיק של העיר טשרנוביץ, ובמרכזו ברחוב ה'סינגוגה' – רחוב בתי הכנסת, ובהם בתי הכנסת העתיקים ו ה י ס ט ו ר י י ם , של הרה"ק האדמו"ר מבאיאן- טשרנוביץ, ובסמוך לו בית האדמו"ר הרה"ק מטשרנוביץ בו עדיין נראים עדויות לתקופה רבת הפאר שהיתה ונמוגה.
בשער הבנין בעל הגוון הירוק נראים סימני מזוזה, ובחזית הקומה העליונה של הבנין מתנוססת לתפארת המרפסת המפורסמת שפונה לאופק העיר באיאן, ומעליה היה רבינו הק' מבאיאן-טשרנוביץ צופה ומביט לעבר עיר מכורתו בערגה ובכיסופין.
משם פנינו לבית מדרש 'שומרי שבת', בית מדרש הענק של הרה"ק ה'באר מים חיים' אשר בתחילה היה מעץ ואח"כ נבנה מאבן, בתוככי הבנין עוד ישנם עיטורים עתיקים של היכל בית הכנסת העתיק הקיים עד היום בשממונו. בית הרה"ק רבי אליעזר זוסיא מסקולען שם אסף אל ביתו את יתומי טרנסניסטריה וברח עימם לבוקרסט, בית מדרשו של הרה"ק רבי איתמר מנדבורנא, וכן קלויז סאדיגורא ]וי"א ויז'ניץ[ בו כיהן האדמו"ר הרה"ק רבי שלום יוסף בן הרה"ק ה"אור ישראל" מסאדיגורה.
משם המשכנו לבית מדרשו של המרא-דאתרא השליח הרב גליצנשטיין שהיה בית מדרש עתיק בשם 'ביהמ"ד טאובר'.
סיור רב ערך שהותיר אחריו רושם בל ימחה ותחושות מעורבות על תפארת היהדות שהאירה טשרנוביץ בימים ההם וממתינים לגאולתם בארץ הקודש במהרה בימינו.
במוצאי שבת קודש נערכה שוב תפילת רבים בציון הקודש של מרנא ורבנא הסבא קדישא מלך ישראל מרוז'ין זיע"א באמירת פרקי תהילים בהתעוררות ורגש רב, בתחושות של 'פתח לנו שער בעת נעילת שער' ובתחושה עילאית כי שעה זו היא שעת רצון לקבלת התפילות ולפעול ישועות בעבורנו ובעבור כל כלל ישראל ובעבור כל הפתקים והשמות והבקשות שהועברו מארץ הקודש ומרחבי העולם לציון המצויינת.